SPARKOH!
een originele plek die de nieuwsgierigheid prikkelt !
Wetenschap en technologie zijn overal rond ons heen te vinden. Ze zitten volledig vermengd in ons leven, of we dat nu willen of niet.
In onze interactieve tentoonstellingen en door middel van diverse animaties die inzetten op menselijke tussenkomst, probeert SPARKOH! de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en een discussie op gang te brengen rond thema’s die zijn verbonden met wetenschappen en techniek, twee elementen die sterk zijn verankerd in de huidige maatschappij.
Wat is de missie van SPARKOH!? Iedereen, en dan met name jongeren, laten kennismaken met wetenschappen en technologieën en hen tools aanreiken waarmee ze onze complexe wereld beter leren begrijpen.
SPARKOH! biedt zijn bezoekers van alle leeftijden de mogelijkheid om een volledige dag te ontspannen en allerhande ontdekkingen te doen in een uniek architecturaal en natuurlijk geheel.
SPARKOH! opende zijn deuren in mei 2000. Het museum werkt vandaag in de vorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en met sociaal oogmerk (CVBASO) en krijgt financiële steun van het Waals Gewest, de Federatie Wallonië-Brussel en diverse institutionele en particuliere partners door middel van een beheerscontract.
SPARKOH! is gevestigd in Wallonië, in de buurt van Bergen, en werd gebouwd op een prachtige industriële site, de vroegere steenkoolmijn van Crachet-Picquery.
Voor alles : met gezin, met school of met een groep
SPARKOH! : beleef wetenschappelijk bewezen emoties.
Een architectuur als erfgoed
SPARKOH! een plaats doordrenkt van geschiedenis
Tijdens de jaren 1970-1980 , na de opeenvolgende sluitingen van de steenkoolmijnen, worden heel wat oude industriële sites als kankers in een regio die moeite heeft om zich te herstellen.
Onder gezamenlijke impuls van het Waals Gewest en de Europese Unie ontstaat het idee om de oude mijnsite van Crachet-Picquery, in Frameries, in de Borinage, om te vormen tot een plek voor de verspreiding en de promotie van de wetenschappelijke, technische en industriële cultuur.
Na een Europese projectoproep wordt Jean Nouvel, een Franse architect met wereldfaam, weerhouden voor de stedenbouw, de architectuur en de revalorisatie van het terrein met respect voor de geschiedenis van de plek.
Het resultaat is een aparte/veelzijdige plaats, een ware brug tussen het verleden, het heden en de toekomst.
De industriële architectuur van de jaren 50 leverde spectaculaire gebouwen op waarvan sommige, zoals de Belvédère, het kabelrad en de machinekamer, sinds 1989 geklasseerd werden als erfgoed. Jean Nouvel integreert ze in het hart van een hedendaags project dat de codes en materialen van de industriële constructies overneemt.
Voor de creatie van de brug van 210 meter lang, die naar de verschillende ruimtes van SPARKOH! leidt, inspireert hij zich op de werking van de oude steenkoolmijn. De brug is een symbolisch verbindingsteken tussen het verleden en het heden.
Architecte Laurent Niget werkt nadien verder aan het bouwprogramma van SPARKOH!.