Ondertitels voor de film die wordt vertoond in de tentonstelling Mijnheer Machine.

Maxime Labat

Robots bestaan ??al eeuwenlang in een of andere vorm in onze collectieve verbeelding.

Het is natuurlijk de mythe van de perfecte slaaf zonder vrije wil die volledig slaaf is om jou te bedanken en die toch een manier vindt om in opstand te komen tegen zijn scheppers. Maar er zijn andere denkbeelden beschikbaar, bijvoorbeeld in Japan, waar robots nogal welwillend zijn, zeker omdat er zeer oude mythen waren waarin objecten of natuurlijke entiteiten een ziel hadden.

Tegenwoordig zijn deze verschillende denkbeelden gemengd. We hebben de indruk dat robots ons zullen vervangen in de fabrieksketens, dat sommigen ten oorlog zullen trekken of terwijl anderen voor afhankelijke mensen zullen zorgen. Behalve die robots, we zien er niet veel en nog minder robots die op ons lijken. Dus ik wilde weten waar we werkelijk waren in de onderzoekslaboratoria buiten de profetieën en sciencefictionfantasieën.

Dus werd ik welkom geheten in Toulouse in het Laboratorium voor Architectuur en Systeemanalyse om het Gepetto-team te ontmoeten dat werkt aan de bewegingen van antropomorfe systemen. Op humanoïde robots wat.

Nicolaas Mansard

Ik ben Nicolas Mansard. Ik ben een onderzoeker in het Gepetto-team van LAAS-CNRS en ik ben een mens. Tot het tegendeel bewezen is. Ik ga je een spel laten spelen dat extreem moeilijk is voor robots.

Maxime Labat

Nee, maar een spelletje schaak… Ik ga verliezen, je zult het zien.

Nicolaas Mansard

Het is niet wat je denkt. De zwarte koning ontbreekt. Ik heb het in de kamer verstopt en je zult ernaar zoeken, je zult het vinden. Dit is iets dat erg moeilijk is voor een robot. Dus daar al, zie je, je loopt. Je beweegt, je pakt een boek: dat is heel moeilijk voor onze robot. De knie op de grond zetten, dat is fantastisch. Als ik wist hoe dat moest, zou ik de Nobelprijs krijgen. Je steunt jezelf en je zet jezelf op één been, dat is fantastisch. Hij is echt een prachtige kok. En hier herken je de zwarte pion ook al is het in het donker. Het is heel moeilijk voor een robot, je kunt jezelf echt als een uiterst waardevolle robot beschouwen.

Maxime Labat

Ik heb het maatje.

Het is grappig, dus je onderzoeksteam heet Gepetto. Is dat echt het plan? Het is om de poppenspeler te hebben, maar we knippen de draden door en dan redt de pop het een beetje alleen…

Nicolaas Mansard

We willen de poppenspeler terug in het hoofd van de robot plaatsen om Gepetto’s algoritmen te hebben die Pinocchio laten bewegen.

Maxime Labat

In feite zijn het volkomen banale acties die ik elke dag doe die wonderbaarlijk zijn.

Nicolaas Mansard

Bewegingsbeslissingen zijn magisch. Er zijn veel beslissingen, heel kleine beslissingen, maar bij elkaar opgeteld. Dat zijn duizenden beslissingen die tegelijkertijd worden genomen met reactietijden van veel minder dan een seconde en de robot moet opstaan, een stap zetten, een schaakstuk pakken, ook beslissingen nemen op het niveau van waarneming, beslissen om te differentiëren het ene object van het andere object … dit zijn allemaal beslissingen die echt heel ingewikkeld zijn om te maken. En deze beslissingen, we associëren ze helemaal niet, of het publiek associeert ze helemaal niet, met de intelligentie om te zeggen dat ik kunstmatige intelligentie wil doen en ik wil doen zoals mijn robot naar zichzelf kijkt als hij de trap oploopt. Het is geen slimme taak, een slimme taak is schaken. Dat is slim. Maar vanuit het oogpunt van het aantal beslissingen dat moet worden genomen, is schaken erg klein, en traplopen brengt talloze beslissingen met zich mee, om nog maar te zwijgen van alle context eromheen. Uit bed stappen om je pantoffels te zoeken, over de muren sjokken, koffie voor jezelf zetten… het is een enorm slimme taak.

Pierre-Alexandre Leziard

Er zit dus een kleine drift achter die we moeten regelen…

Maxime Labat

Dat is dus Pyrènes, 1m75 voor 100 kg op de weegschaal. 32 gewrichten in beweging gebracht door elektromotoren. Wereldperceptieniveau: het heeft twee camera’s voor stereoscopisch zicht, een lidar en het kan de krachtfeedback voelen die op deze motoren en op deze zolen wordt uitgeoefend. De pyrenen bestaan ??ook in de vorm van een model, op deze computerversie worden de bewegingen van de robot berekend. Het doel van robotici en computerwetenschappers is om deze twee mechanische en computerentiteiten met succes te koppelen om een ??robot te creëren die zo autonoom en zo min mogelijk gevaarlijk is, voor zichzelf en voor anderen. Het gaat met name om kalibratiewerk dat je daar ziet. Om de gevallen tussen geplande bewegingen en gerealiseerde bewegingen te verminderen.

Pierre-Alexandre Leziard

Bovendien is een van de zeer interessante punten van deze robot dat hij koppelsensoren zal hebben in al deze gewrichten, behalve ter hoogte van het hoofd en de polsen, waardoor het mogelijk wordt de krachten te meten die worden uitgeoefend op het robotniveau. Het wordt dus een veel zachtere besturing, wat een stuk minder gevaarlijk is als het dicht bij de hand wordt bediend, want als je erin gaat, blijft het niet stijf maar absorbeert het de impact.

Maxime Labat

Er is nog een ander studiegebied en dat is eigenlijk het robotlichaam. Ook ben je hiermee bezig op het materiële gedeelte: welke motor welk materiaal welk gewicht in verhouding tot het vermogen…

Nicolaas Mansard

Het ontwerpen van de robot is echt een van de vragen. En voor de viervoeter is het een goed opgeloste vraag. je begint echt te weten hoe je een viervoeterparcours ontwerpt. Voor tweevoeters is het echt een actuele vraag.

Maxime Labat

Daar werk je aan een viervoetige robot. Zijn er dingen die je meer kunt doen dan Pyrene?

Pierre-Alexandre Leziard

De 2 robots passen dezelfde besturingstechnieken toe. Het punt is om een ??kleiner besturingssysteem te hebben, dat gemakkelijker te repareren en af ??te stemmen is. Dan kunnen we het op een mensachtige robot plaatsen.

Met deze joystick sturen we een instructie. De robot zal dus rekening houden met deze richting en voorspellen wat er een halve seconde in de toekomst zal gebeuren in termen van de positionering van zijn voeten van de krachten die op de grond zullen werken. Dus hij heeft een model van zichzelf en hij past toe wat hij gaat doen en hij ziet het resultaat en hij doet het. Hij kreeg de massa’s van elk van deze elementen, de massa’s van de benen en de massa’s van de basis van de robot. Dus deze voorspelling, in een halve seconde in de toekomst, doet het 500 keer per seconde en daarna, op het niveau van de motorberekening, doet het het 10.000 keer per seconde.

Maxime Labat

OK, ik heb het gevoel dat ik hier in de toekomst ben

Het maken van een mensachtige robot lijkt een beetje op het proberen de decimalen van Pi te berekenen. Het doel is om een ??praktijkcase te hebben, een soort uitdaging waar onderzoekers samen kunnen komen om te praten tussen disciplines die zonder dat geen reden tot discussie zouden hebben.

Nicolaas Mansard

Robotica is van nature een verwante wetenschap. Robotica heeft de eigenschap harde wetenschap, wiskunde en technologie met elkaar te verbinden. We bevinden ons echt op het snijvlak tussen die twee.

Maxime Labat

Alle kennis die je produceert, circuleert vrij binnen een wereldwijde gemeenschap. Er is hier geen patent, er is geen open source en alles gedeeld en openbaar.

Nicolaas Mansard

Het CNRS wil echt kennis produceren en beschikbaar maken in de breedste zin van het woord. We publiceren onder open licentie: onze software, onze oplossingen, onze mechanische concepten of onze licenties. Het is echt een wens in het team dat we beschikbaar moeten stellen aan de gemeenschap als geheel.

Maxime Labat

Dus wat zal de plaats zijn van mensachtige robots in de toekomst? wie weet. Maar ik zeg tegen mezelf dat het nog steeds gek zou zijn als ze erin zouden slagen ons leven te veranderen zonder ooit echt te bestaan. Zonder de mensachtige robots op straat te kruisen. Nooit. Dus het moment waarop ze tegen ons in opstand komen om rechten op de Apocalyps van moordende robots op te eisen, is niet voor nu.

Nicolaas Mansard

Dus de grap in het veld is om te zeggen: vergeet niet om de deuren te sluiten om de Apocalyps van moordende robots te vermijden. Omdat we nu op het punt zijn dat de robot niet naar de deur kan lopen om hem te openen. Al een deur, dat is moeilijk. Een verscheidenheid aan deuren dus: een deur die schuift, een deur die opengaat door aan een ronde hendel te trekken… dat is spelen met de sleutel, de sleutel in het slot steken. Dus nee, we hebben nog lang geen robot die daarvoor werkt. Het is iets dat te moeilijk is.

Maxime Labat

Maar misschien hebben ze de manier veranderd waarop we kankers behandelen, vliegtuigen automatisch laten vliegen of omkeringen op Mars laten werken. Met andere woorden, het onderzoek naar humanoïde robots zal een impact hebben op wiskunde, informatica of zelfs geneeskunde.

Gesloten

Wij zijn vandaag gesloten

« oktober 2024 » loading...
M D W D V Z Z
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Bekijk het volledige schema
di 08

Ouverture

8 oktober @ 09:00 - 16:00
do 10

Ouverture

10 oktober @ 09:00 - 16:00
vr 11

Ouverture

11 oktober @ 09:00 - 16:00
zo 13

Ouverture

13 oktober @ 10:00 - 18:00
ma 14

Ouverture

14 oktober @ 09:00 - 16:00

SPARKOH!
3, Rue de Mons
7080 Frameries
+32 (0) 65 61 21 60

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om de aanbiedingen, evenementen en nieuws van SPARKOH! te ontdekken.