Section Thumbnail

Jij morgen:
een tentoonstelling over STE(A)M


De innovaties op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde transformeren onze arbeidsmarkt. Terwijl bepaalde beroepen voorgoed verdwijnen, zien we ook dat nieuwe beroepen evolueren, worden gecreëerd en zich verder ontwikkelen.

Langs een traject van verschillende unieke installaties, verdeeld over 4 zones, kan je je eerste stappen zetten in de ontdekking en belevenis van deze nieuwe beroepen, die in volle transitie zijn of zijn weggelegd voor de toekomst, en ontdek je welk carrièrepad jou het beste ligt voor een fantastische toekomstige carrière.

Iedere zone toont een twintigtal beroepen en omvat een verrassende inleidende opdracht, ervaringsgerichte installaties, getuigenissen in de vorm van video’s en een focus op een totem die verband houdt met één van de 4 soft skills – niet-technische vaardigheden: samenwerken/samen doen, observeren, creëren en testen.

• Samen doen
De maanlanding, de ontwikkeling van het World Wide Web of onderzoek, wetenschap of techniek een stap vooruit helpen … door samen te werken met anderen en onze vaardigheden te delen, geven we concreet vorm aan de dingen die de wereld zullen veranderen! In deze zone leer je samenwerken door een 3D-architectuurmodel te bouwen of een codereeks te creëren.
Observeren en in vraag stellen
De basis van elke nieuwe ontwikkeling is zeer eenvoudig: wees nieuwsgierig, ontdek en durf de wonderbaarlijke wereld die ons omringt in vraag te stellen! Ruitenwissers, penicilline, velcro … Al deze uitvindingen die we in het dagelijks leven gebruiken, zijn het resultaat van het denkproces van een doorgewinterde observator! Wat als jij de volgende zou zijn om een ontdekking te doen die de wereld wel eens zou kunnen veranderen? Welke molecule stelt ons in staat een caleidoscoop van gekleurde kristallen te observeren? En kan je het getransplanteerde deel van deze lavendelplant onderscheiden in de microscoop?
• Creëren
Alvorens te kunnen creëren, moet je durven dromen en je verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan om te innoveren! In deze zone maak je een gepersonaliseerd hologram, tem je robots, codeer je een melodie en kan je je eigen muziekstuk beluisteren of leren hoe nanotechnologe Sarah Haigh erin is geslaagd om toiletwater drinkbaar te maken!
• Testen
Voordat ze hun eindresultaat bereiken, werken tientallen professionals volgens het principe van “trial & error”, met vallen en opstaan! Ze tasten af, mislukken, herbeginnen en soms blinken ze uit! Nu is het aan jou om je vaardigheden te testen: monteer een raket zodat ze kan worden gelanceerd of los een statistische puzzel op!

Section Thumbnail

Een tentoonstelling voor en door jongeren!


Ben je een tiener en weet je nog niet wat je later wilt worden? Heb je vragen over de verschillende studierichtingen, toekomstmogelijkheden en jobkansen? Goed nieuws! De tentoonstelling “JIJ MORGEN: de beroepen van de toekomst” werd tijdens interactieve workshops ontwikkeld in samenspraak met jongeren zoals jij, om je te helpen een antwoord te vinden op de vragen die je jezelf stelt.

Doorheen de verschillende interactieve en gezamenlijke ervaringen, maar ook in de portretten en de eigenzinnige gesprekken, zal je een breed scala interessante beroepen ontdekken die op je wachten!


De tentoonstelling “JIJ MORGEN: de beroepen van de toekomst” over STEAM (Science, Technologie, Engineering, Art & Mathematics – wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde), werd opgebouwd met gerecycled materiaal van de voorgaande tentoonstelling “METAmorfoses” en oud kantoormeubilair. Het meubilair werd “geüpcycled”, hergebruikt en opnieuw ontworpen om volledig te passen bij de sfeer van de nieuwe ruimte!