Section Thumbnail

Voor ons, de aarde:


Wat als we de geschiedenis van de aarde zouden vertellen aan de hand van een tijdlijn van één jaar?
Na de vorming van de aarde op 1 januari, het verschijnen van de dinosauriërs op 12 december en de eerste zoogdieren op 13 december… Kwam de mens. Maar wanneer was dat precies?
Verwonder u over de vallende sneeuw, laat u meeslepen door de wind of verrassen door de storm… in de tentoonstelling Geo’Dynamic over natuurlijke, klimatologische en geofysische verschijnselen zal iedereen met verbazing, verwondering of nieuwsgierigheid kunnen ontdekken dat onze aarde een dynamisch en levend systeem is dat continu in beweging is.

Section Thumbnail

Observatiestation van de aarde: de mens in contact met natuurfenomenen


Verken de aarde in 5 thematische zones.
Laat je in elke zone verwonderen door de monumentale, meeslepende en poëtische installatie:

Weersverschijnselen onderzoeken:

  • Het Pluviorama : Hoe kan je hagel of regen voorspellen om op tijd te schuilen? Waarom sneeuwt het? Regent het meer in België dan op andere plekken ter wereld? Alle neerslag speelt een cruciale rol bij de thermoregulatie van de aarde en de ontwikkeling van het leven. Ervaar het zelf! Ontdek de verbazingwekkende reis van het water op aarde: zijn cyclus, zijn veranderingen van toestand en zijn nauwe relatie met het klimaat en neem de tijd om even weg te dromen voor de sneeuwstormsimulator.
  • De Ventosfeer : Brrrr! soms moet je je stevig vasthouden om te voorkomen dat een windvlaag je wegblaast! Test je weerstand in de windsimulator of maak mini tornado’s! Orkaan, cycloon, tyfoon: allemaal verschillend? Kom en ontdek het!
  • De Nebuloscoop :Kijk omhoog naar de hemel, wat zie je? Een kat? Een boom? Een gezicht? Welke vormen hebben je wolken? Met je voeten op de grond en je hoofd in de wolken, leer alles over onweer, maak je eigen wolken of verzamel ze allemaal in een interactief spel.
    Psst! De donder rommelt! Zie je de bliksemschichten? Hier ben je dan in de stormsimulator!

©Photo 1-2 : USGS sur Unsplash / Photo 3 : Breno Machado sur Unsplash / Photo 4 : NASA

Section Thumbnail

Verkenning van de interne geofysica:


  • Het Ondulogeen: De aarde beeft en de golven breken met grote snelheid… In deze zone, met de golfgenerator, pulsgenerator of aardbevingsgenerator, ontdek je hoe aardbevingen en tsunami’s ontstaan, hoe je erop kunt anticiperen en hoe je jezelf kan beschermen.
  • Het Eruptiom: De Vesuvius, Eyjaföll, Fuji… vulkanen zijn opwindend! Sommige vulkanen slapen al jaren, terwijl anderen ontwaken en lava en rook uitstoten. Waarom? Hoe? Maak een vulkaanuitbarsting op een videomodel, genereer een geiser en ontdek de verschillende lagen van de aarde.

©Photo 1 : James_Eades sur Unsplash / Photo 2 – 3 : NASA

Section Thumbnail

De impact van menselijke activiteiten op het klimaat


En welke rol speelt de mens in dit alles? Wat is de impact van menselijke activiteiten op natuurlijke, klimatologische en geofysische verschijnselen? Verstoort de mens het natuurlijk evenwicht van de aarde?

  •  De Klimaatkoepel: in de kern van dit volledig meeslepende en interactieve virtuele klimaat, dat reageert op jouw bewegingen en handelingen, telt elke stap die je zet. Welke impact heeft jouw aanwezigheid op het klimaat? Een multisensoriële ervaring die je de nodige stof tot nadenken geeft.