Section Thumbnail

Ontdekkingstocht in 6 zones

  • De Agora: alle levende wezens, van de kleinste bacterie tot het grootste dier, hebben gemeenschappelijke voorouders… weet je over welke voorouder we het hebben? Waar staat de mens? Tussen de fruitbomen en het bloemenveld, ontdek de levensboom, het meesterwerk van de Agora. Volg de takken, ze leiden je naar het juiste antwoord doorheen de systematische classificatie van de soorten.
  • De Moestuin: wat is een zaadje? Zijn alle zaadjes hetzelfde? Hoe kunnen we de verschillende plantensoorten indelen? Ruik, voel en bekijk de planten in de Moestuin! Lees meer over hun verbazingwekkend reproductieverhaal, hun spannende strijd tegen “ongedierte en plagen” en laat je verrassen door alles wat ze ons zonder woorden kunnen vertellen!
  • De Vijver: in een vijver krioelt het van het leven! Terwijl de ene diersoort over het water loopt, doet de andere een handstand, met het hoofd naar beneden en de billen in de lucht! Wie zijn ze? Liggend op het net boven het water of zittend op een stuk hout in het midden van de vijver… Bekijk het fascinerende aquatische ecosysteem van dichtbij.
  • De Bloemenweide: braakliggend terrein, de wilde natuur… Een bloemenweide is een echte oase voor de biodiversiteit. Deze zone is een waar paradijs voor vogels, insecten en kleine zoogdieren en is een perfect voorbeeld van de synergieën tussen verschillende soorten.
  • Het Observatorium: neem de tijd om de schoonheid van het landschap te bewonderen boven op deze prachtige houten observatietoren: de terril, Natura 2000 geclassificeerd, de historische gebouwen van SPARKOH!, de energie-infrastructuur en de RAVel.
  • Het Bos: hoe zit het met het leven onder de grond? Is er evenveel “Leven” als boven de grond? Kijk door de transparante ruiten, ontdek de verschillende ondergrondse lagen en ga op zoek naar wortels, schimmels of aardwormen. Trek je schoenen uit en wandel over het blotevoetenpad dat is gemaakt van allerhande elementen van de terril (leisteen, houtsnippers, organisch materiaal….): een unieke zintuiglijke ervaring.
Section Thumbnail

Samen bouwen aan ons museum

De mens staat centraal in de Tuin van de Biodiversiteit! Zie je deze hutjes van wilgenhout? Ze werden zorgvuldig met de hand gevlochten door onze abonnees! En de vogelhuisjes en insectenhotels die je hier ziet hangen? Dat is het resultaat van het werk van onze stagiaires. Ze maakten zelf deze schuilplaatsen met behulp van hun hamers! En de voetsporen van dieren op de grond? Het opvullen van het blotevoetenpad? De aanplanting van struiken? De teams van het Pass en het publiek hebben hun krachten gebundeld met de kostbare hulp van BLOC PAYSAGE, de landschapsarchitecten van de Tuin van de Biodiversiteit.
Een gezamenlijk project dat we samen met ons publiek konden realiseren, via een gesprek midden in de natuur om je zintuigen en geest te doen ontwaken over het belang van de aanpak van het museum en de lokale biodiversiteit.