Omdat we vandaag met meer dan zeven miljard rondlopen op deze temperatuur en onze handelingen een impact hebben op de aarde, moet ieder van ons in harmonie met de zee leren leven.

Section Thumbnail

Plasticvervuiling in de oceanen:
een zaak die iedereen aangaat


Een ontdekkingsreis in 7 delen:

 • De oorsprong van plastic afval en hoe het in het milieu belandt:
  Hoe wordt plastic gemaakt? Waar komt het vandaan? Hoe komt het in onze oceanen terecht? Welke rol speelt de mens in deze vervuiling?  Wat zijn de risico’s van deze vervuiling voor levende organismen en het milieu?
 • De verspreiding van plastic in de oceanen:
  Hoeveel jaar heeft plastic afval op land en in de zee nodig om te worden afgebroken? Wat is het 7de continent? Waarom zijn er in de zee gebieden met een hoge concentratie aan plastic afval?
 • Gevolgen voor het zeeleven, de planeet en het leven zelf:
  Dieren die gevaar lopen, voedsel dat wordt verontreinigd met plastic, horizonvervuiling… Wat zijn de gevolgen van plasticvervuiling voor de gezondheid, het milieu en de economie?
 • Een plastic Middellandse Zee:
  Is de Middellandse Zee de meest vervuilde zee ter wereld?
 • De acties van Expédition MED:
  Expedities op zee, petities, bescherming van het milieu en de oceanen… de acties die door de vereniging worden gevoerd om het mariene milieu te behouden en te beschermen staan centraal.
 • Duurzame oplossingen en alternatieven:
  Waarom is plastic zo’n populair materiaal? Is alle plastic recyclebaar? Wat is een circulaire economie? Wat kan er worden gedaan om het gebruik van plastic te beperken, wat zijn de wegen naar een duurzamere toekomst?
 • En morgen? Archeologie in omgekeerde richting!
  Momenteel bestaat 90% van het afval dat in zee wordt aangetroffen uit plastic en dat verdwijnt niet. Welk beeld van onze samenleving zullen de volgende generaties onderzoekers hebben wanneer zij al dit afval zien?
Section Thumbnail

Plastic oceanen: scholenwedstrijd


Vorige lente konden Franstalige basisscholen deelnemen aan een wedstrijd die werd georganiseerd in het kader van de tijdelijke tentoonstelling “Plastic Oceanen”.
Om mensen bewust te maken van de huidige plasticvervuiling in de zeeën en grote oceanen van de wereld, hebben de scholen een origineel schaduwkunstwerk gemaakt om een krachtige boodschap over te brengen.

Gedurende een aantal weken hebben leerlingen van 5 scholen plastic afval verzameld om een artistiek werk te maken, dat poëtisch is en mensen aan het denken zet over het gebruik van dit soort afval in het dagelijks leven.

Als beloning voor hun werk ontvingen de winnaars geschenkpakketten van onze partners: Bioviva en H2O.
De foto’s van de kunstwerken zullen worden voorgesteld op de tentoonstelling “Plastic Oceanen” van Expédition MED, die dankzij de steun van MateriaNova in SPARKOH! te zien zal zijn van 25/09 tot 28/11.